Začínáme se cvičením, díl 3-odpočinek/regenerace/

23.09.2014 12:53

Odpočinek, relaxace, regenerace, uvolnění, takto můžeme nazvat jednu z důležitých částí Vaší cesty za super postavou. Regenerace je lidově řečeno nabírání či obnovení sil po náročném tréninku. Je to také proces klíčový, jelikož svaly nerostou při cvičení v posilovně(jak se mnoho lidí domnívá), ale rostou právě při odpočinku.
Odpočinek může mít dvě formy-aktivní a pasivní
1)Aktivní odpočinek se značí, jak Vás jistě napadne-nějakou aktivitou, může se jednat například o provozování Vašeho oblíbeného sportu(jízda na kole, volejbal,basketbal, plavání, jogging, strečink... a všechny podobné aktivity, pamatujte však, že je to forma regenerace, nikoliv vrcholový výkon :-). Nemyslím tím tedy, že byste si na zregenerování měli zaběhnout maraton či vyjet na horskou tůru do hor na kolech.

2)Pasivní regenerace je forma poněkud lenošnější, jedná se zde hlavné o welness procedůry jako jsou-saunování, masáže, vířivka, slunění(prohřívání těla) a hlavním faktorem v pasivní regeneraci je činnost, kterou děláme snad všichni rádi........ano, je to spánek. Potřeba spánku je velice individuální někomu stačí k dokonalé regeneraci hodin 6 někou je málo i 10. Nepleťe si však lenost vylézt z postele a špatné regenerační vlastnosti.

Podceňováni regenerace se nikdy nevyplácí, tělo začne dávat jasné signály, kdy má tréninku plné zuby a dostává se do stavu přetrénovanosti, ta se může projevovat např. zrychleným srdečním tepem, nespavostí, nechuti k jídlu, nechuť do tréninku, bolest svalů, úbytek hmotnosti. Pokud je tréninkové nasazení extrémní, mělo by se po určité době(přibližně každého čtvrt roku) zařadit období úplné pasivní regenerace a to alespoň po dobu 5ti dnů. V období nemoci je zbytečné tělo zatěžovat, hodně lidí v posilovnách smrká, kašle a stěžují si na nemoc....Pokud vypustíte trénink na dva, tři, čtyři dny, nic se nestane a o svaly určitě nepřijdete, tělo se stejně snaží vypořádat se s nemocí a na stavbu nových svalů ani nepomýšlí.
Důležité je naslouchat potřebá těla a pokud se na trénink necítíte, tak na něj prostě nechoďte, zítra je taky den...... :-)