Začínáme se cvičením, díl 3-odpočinek/regenerace/

23.09.2014 10:55

Odpočinek, relaxace, regenerace, uvolnění, takto můžeme nazvat jednu z důležitých částí Vaší cesty za super postavou. Regenerace je lidově řečeno nabírání či obnovení sil po náročném tréninku. Je to také proces klíčový, jelikož svaly nerostou při cvičení v posilovně(jak se mnoho lidí domnívá), ale rostou právě při odpočinku.
Odpočinek může mít dvě formy-aktivní a pasivní
1)Aktivní odpočinek se značí, jak Vás jistě napadne-nějakou aktivitou, může se jednat například o provozování Vašeho oblíbeného sportu(jízda na kole, volejbal,basketbal, plavání, jogging, strečink... a všechny podobné aktivity, pamatujte však, že je to forma regenerace, nikoliv vrcholový výkon :-). Nemyslím tím tedy, že byste si na zregenerování měli zaběhnout maraton či vyjet na horskou tůru do hor na kolech.

2)Pasivní regenerace je forma poněkud lenošnější, jedná se zde hlavné o welness procedůry jako jsou-saunování, masáže, vířivka, slunění(prohřívání těla) a hlavním faktorem v pasivní regeneraci je činnost, kterou děláme snad všichni rádi........ano, je to spánek. Potřeba spánku je velice individuální někomu stačí k dokonalé regeneraci hodin 6 někou je málo i 10. Nepleťe si však lenost vylézt z postele a špatné regenerační vlastnosti.

Podceňováni regenerace se nikdy nevyplácí, tělo začne dávat jasné signály, kdy má tréninku plné zuby a dostává se do stavu přetrénovanosti, ta se může projevovat např. zrychleným srdečním tepem, nespavostí, nechuti k jídlu, nechuť do tréninku, bolest svalů, úbytek hmotnosti. Pokud je tréninkové nasazení extrémní, mělo by se po určité době(přibližně každého čtvrt roku) zařadit období úplné pasivní regenerace a to alespoň po dobu 5ti dnů. V období nemoci je zbytečné tělo zatěžovat, hodně lidí v posilovnách smrká, kašle a stěžují si na nemoc....Pokud vypustíte trénink na dva, tři, čtyři dny, nic se nestane a o svaly určitě nepřijdete, tělo se stejně snaží vypořádat se s nemocí a na stavbu nových svalů ani nepomýšlí.
Důležité je naslouchat potřebá těla a pokud se na trénink necítíte, tak na něj prostě nechoďte, zítra je taky den...... :-)

Pro ty, co začínají

Začínáme se cvičením, díl 3-odpočinek/regenerace/

23.09.2014 12:53
Odpočinek, relaxace, regenerace, uvolnění, takto můžeme nazvat jednu z důležitých částí Vaší cesty za super postavou. Regenerace je lidově řečeno nabírání či obnovení sil po náročném tréninku. Je to také proces klíčový, jelikož svaly nerostou při cvičení v posilovně(jak se mnoho lidí domnívá), ale...

Začínáme se cvičením, díl 2-pohyb

23.09.2014 10:25
Správný výběr poyhybu je klíčový k tomu, abychom dosáhli našeho cíle, ať už je to spalování tuku či nabírání svalů. Rozebereme tedy obě varianty-hubnutí, nabírání hmoty.   Nabírání svalů: Pokud chceme na svojě tělo"naplácat" nějaký ten sval, je potřeba zařadit silový trénink, tedy...

Začínáme se cvičením, díl 1-strava

23.09.2014 10:19
Začínáme se cvičením, díl 1-strava Pokud jste se rozhodli, že se sebou, se svým tělem a celkově se svým životem uděláte, máme pro Vás tedy pár informací pro začátek. Ať už jste se rozhodli pro hubnutí či nabírání svalové hmoty, základ je stejný. Hlavní roli ve Vašem novém životě hraje strava,...